LAZE CAFE


Located in the Saphan Kwai district. The brief calls for the revitalisation of a pair of rowhouses around half a century old into a café and residential area.

The total area is roughly 300 square meters. The second floor was a lightweight timber joist and plank structural system which were found to be compromised and thus had to be replaced with a steel system with minimal alterations.

With limited ground area, the design plays around with boundaries, blending between the inside and outside. Spatial definition is morphed, and a connection is forged between interior and landscape spaces. The long corridor connecting the miniature garden at the café street frontage and the larger garden at the rear, is semi outdoor and is opened to natural light from above, gentle ray cascade through a narrow slit carved into the second floor running the full length. Below are linear sofa seats and custom-built coffee tables. In addition, this area reduces the net air-conditioned area requirement and increases cross ventilation throughout the building.

The counter and barista corner are located on the alley side to separate and shield the seating area away from the alley, shielding visitors from the bustling street transits outside. The outdoor and indoor spaces share the same material palette and are separated only by frameless glazing panels for spatial continuity. All seats are in view of at least a tree. The second floor is a two bedroom, two bathrooms residential area with a terrace for planters and personal cultivation, which is a singular interconnected space with the first-floor garden.

The project achieves functional compartments whilst maintaining a large, interconnected space through connecting indoors and outdoors as well as dissolving boundaries. The insertion of green spaces creates a transporting peaceful experience.