NARATHIWAS TOURISM CENTER


The project is an initiative, by the Pidthong organisation under royal patronage, to alleviate the tensions in the deep south by empowering locals with agricultural self-sufficiency. The site is located in close proximity to the Thai-Malaysian border. The area has multiple ethnic and cultural identities. The project aims to be the melting pot of Thai-Chinese-Malay cultural identities to celebrate the unique cultural vibrancy of the area.

The project employs community participation throughout the design process to ensure ease of adoption and sustainability. There are three main zones of the site, the community centre, allotments and visitor centre. The majority of the site is divided into allotments for locals to farm and manage the produce. There are traditional shelter pavilions throughout and a composting area. The composting station includes area for drying, fermenting as well as a multipurpose area for training and development purposes. The community centre is located where the existing pavilion was erected to receive HM, the late King Rama IX. The visitor centre is comprised of a local merchandise shop, restaurant, café, toilets, prayer room and observation tower.

The project employs easy to build construction systems such that the local community can construct the design themselves forging a greater connection with the community ensuring its success. Celebrating local values and identity, woven rattan panels are used a s formwork for pouring concrete and as solar shades throughout the project. The observation tower distinctive multi layered stacked roofs, keeps out the harsh sun and heavy rain, as well as the soffit puts individual villager’s work of woven rattan panel on display to the visiting public. The tower symbolises the ambition of the project of putting all cultural and ethnic differences harmoniously under one roof.


2018 - present
Narathiwas, Thailand
Design Development
-
-
Private
CC Team
Shma Soen