VIA 49


The site is located at an oblique corner along Sukhumvit 49 road, amongst the lively residential area in the heart of Bangkok. The building takes on an L-shape, with the mass lining the perimeter adjacent to the streets. This arrangement together with the neighbouring 8-storey building form a secluded landscaped courtyard comprised of a swimming pool and a cosy garden, shielded away from the ongoing traffic outside.

The lobby has been sunken below the road level to achieve maximum internal height for each apartment, whilst keeping overall height of the building within local building height regulations. A skylight runs along and above the lobby to create a visual connection to the pool deck on the 2nd floor and allow for natural light to fill the space, dispelling the below ground stigma.

Special aluminium fins have been placed at the internal corner of the ‘L’ shape to allow for privacy between apartments and public spaces. The soft and hard landscaping along the street edge is carefully articulated with corroded steal fins and thick planting, creating for the inside of the building while also contributing positively to pedestrians. The pool deck is semi indoors and benefit from the shade provided by the apartments above, whilst maximises the pool width.

Individual units boast timber floors and floor to ceiling glazing. The overall mass is articulated laterally, which begins to break up the visual scale of the building. The façade texture are articulated by means of a randomized pattern made from precast, glass-fibre reinforced concrete panels. This pattern is continued in front of the air-conditioning units but by means of aluminium screens creating a unified laterally stacked layers of mass. The layering effect is further emphasized with by the changing colour of each grouped layer.

Instead of expressing each floor, the floors have been regrouped, sliced, and shifted with structural cantilevers of up to 3 meters, in reference to the contextual oblique corner which the building sits. The cantilever seen from the road is exaggerated and seemingly having a dialogue with passers-by. The result is a dynamic form that interact with the public whilst providing privacy and tranquil relaxing space for the residents.